Veganske


Recept za Gobo Saltado – klasično peurjsko jed na veganski način

Recept za Gobo Saltado – klasično peurjsko jed na veganski način

Južna Amerika je poznana po svoji ljubezni do mesa, vendar tudi tam so, predvsem zahodni turisti, privlekli trend veganske prehrane. Recept za klasično perujsko jed na veganski način nam je poslala Tereza s Czickontheroad, ki jo je okusila v eni od restavracij v Sveti Dolini (Sacred Valley) in pozneje tudi naučila kuhat v kuharski šoli v Arequipi. Uživajte!

Čas priprave: 30 minut

Zahtevnost: Enostavno

Porcij: 4

Sestavine:

  • 500 g šampinjonov

  • 2 rdeči čebuli,

  • 2 paradižnika

  • 2 rumeni ali rdeči papriki

  • rastlinsko olje po potrebi

  • Česen sesekljan

  • Sojina omaka, kis, zelenjavna juha.

  • 3 žlice sesekljanega svež peteršilj

  • Sol, poper, kumina, origano.

  • Krompir za cvrtje

  • Pisco ali drugo žganje (1/2 skodelice)

Navodila:

  1. Vso zelenjavo vključno z šampinjoni nasekamo na srednje debele trake.

  2. Na ponvi segrejemo olje. Rahlo opečemo šampinjone. Dodamo žličko česna. Kuhamo približno 1 minuto.

  3. Dodamo čebulo, in pečemo dokler ni prozorna. Dodamo v paradižnik in papriko in kuhamo dokler se paradižnik ne zmehča. Dodamo žlico sojine omake in žganje.

  4. Pokrijemo in kratko kuhamo do mehka. Če je zmes suha, dodamo 1 žlico kisa ali 2 žlici goveje juhe. Po okusu dodamo sol, poper, kumino in oregano. Potresemo s sesekljanim peteršiljem.

  5. Postrežemo z belim rižem ali kvinojo in ocvrtim krompirčkom. (Ocvrt krompirček lahko mešate tudi z zmesjo, preden končate z kuhanjem, postanejo mehki in vpijejo sok)