Veganske


Vegan pražen česen-pire krompir

Sestavine

  • 4 velika česna česna, olupljen
  • 3 žličke ekstra deviškega oljčnega olja
  • 2 kilograma zlatega krompirja, neolupljen, razrezan na 3/4-palčne kocke (približno 4 krompirja)
  • 1 skodelico navadnega nesladkanega mandljevega ali drugega rastlinskega mleka, toplo, plus več, če je potrebno
  • Sol
  • 2 žlici mletega drobnjaka (približno 1/4 majhne skodelice), plus več za okras

Navodila
Pečico segrejte na 170 stopinj. Česen prepražite skupaj z eno čajno žličko olja do zelo nežnega, približno 20 minut.
Medtem postavite krompir v veliko ponev, pokrijte s hladno vodo za 1 cm in ga zavrite. Zmanjšajte vročino in jo kuhajte, dokler krompir ni mehak, približno 20 minut. Napolnite in vrnite krompir v ponev.
Dodajte pražen česen s sokom, mandljev mleko, preostale 2 žličke olja in 1 1/4 žličke soli krompirju. Zmešajte do gladke ali do želene konsistence in po potrebi dodajte dodatno mandljevo mleko. Dodajte drobnjak in sol po okusu. Prenesite krompir v servirno skledo, okrasite z dodatnimi drobtinami in postrezite.